Redakcja:
05 - 600 Grójec, ul. Plac Wolności 5, tel./fax: (048) 664 57 90
www.jablonka.info,
e-mail:
redakcja@jablonka.info,
reklama@jablonka.infoZespół redakcyjny:
Paulina Omen - Klepacz (redaktor naczelny), Marcin Klepacz (zastępca redaktora naczelnego),
Redaktor wydania:
Marcin Klepacz,
Współpracujący:
Dominik Górecki
Dział reklamy
: Monika Jasińska
tel. 501 561 263 Wydawca:
Paulina Omen - Klepacz
Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę reklam oraz ogłoszeń zamieszczonych w gazecie.
Redakcja zrzeka się odpowiedzialności za materiały nadsyłane przez samorządy wykupujące powierzchnie informacyjne na łamach gazety.
Redakcja zastrzega sobie prawo do skracania i przeredagowywania nadesłanych materiałów.
JABŁ
NKA
gazeta
informacyjno-reklamowa
ISSN:
1899-8151
Skład:
Własny
Nakład:
22 000
2
Region
Gazeta Jabłonka 8.05.2019 r.
NOWE I UŻYWANE
PŁATNOŚĆ
GOTÓWKĄ
SKUP SKRZYNEK
JEDYNEK
TEL.
534 060 015
ADRES:
GOLIANY
11A
PRZEPIS NUMERU:
Marchewkowe paszteciki
Eden Springs to czołowy europejski dostawca wody źródlanej, dystrybutorów
filtrujących oraz wyśmienitej włoskiej kawy i ekspresów do biur i domów
Prosimy o dopisanie następującej klauzuli: "Wyrażam zgodę na przetwarzaniemoich danych osobowych
zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesów rekrutacji
prowadzonych przez Eden Springs Sp. z o.o. z jednoczesnąmożliwością dostępu do powierzonych przeze
mniedanych i ichaktualizacji(zgodniezustawązdn.29.08.97rokuoOchronieDanychOsobowych
Dz.UstNr133poz.883)".
Zainteresowane osoby prosimy o przesyłanie CV ze zgodą na
przetwarzanie danych osobowych, na adres:
Mariusz.Zalewski@pl.edensprings.comKontakt telefoniczny: 510 995 420 oraz 510 995 988
Po więcej szczegółów zapraszamy osobiście
MAGAZYNIER
Zakład Produkcyjny, Częstoniew Kolonia 61, 05-600 Grójec
Zadania na stanowisku:
·Prawidłowy obrót towaru w magazynie, poprzez przestrzeganie
obowiązujących w tym zakresie wytycznych i procedur
·Prowadzenie raportów i dokumentacji dotyczącej gospodarki magazynowej
·Przyjmowanie towaru i wydawanie towaru w magazynie
Oferujemy:
Nasze oczekiwania:
·Uprawnienia na wózek widłowy
·Ważna książeczka sanitarno-epidemiologiczna
·Ciekawą pracę w dynamicznej i międzynarodowej organizacji
·Przyjazną atmosferę pracy
·Prywatną opiekę medyczną oraz bogaty pakiet socjalny
·Wodę źródlaną i urządzenie dozujące do wykorzystania w domu
·Pyszną, aromatyczną kawę na dobry początek dnia
Obecnie poszukujemy osób na stanowisko:
Skup złomu i makulatury w płomieniach. Wybuchło kilka butli z gazem.
MOGIELNICA:
Kilka godzin trwało gaszenie poża-
ru skupu złomu, surowców wtór-
nych i makulatury w Mogielnicy
(w sąsiedztwie placu targowego
oraz sklepu Topaz). We wtorek, 16
kwietnia płomienie pochłonęły kil-
kanaście butli z gazem, które gło-
śnym hukiem obudziły mieszkań-
ców miejscowości.
– Poza materiałami łatwopalnymi,
jak kartony czy makulatura, w hali
znajdowało się 18 butli z gazem, z
których 11 wybuchło przed przy-
jazdem strażaków – mówił Bogu-
sław Sikorski z KPP w Grójec.
Strażacy natychmiast schłodzili po-
zostałe butle, aby uniknąć kolejnych
wybuchów. W wyniku poprzednich
eksplozji zniszczeniu uległ dach
oraz ściany budynku.
Na miejscu akcję prowadziło 11 za-
stępów straży pożarnej w tym dwa
samochody z podnośnikiem. Doga-
szanie pożaru trwało kilka godzin.
– Musieliśmy wywozić na zewnątrz
partiami materiały i dogaszać je -
dodaje Sikorski.
Red.
Gmina
CHYNÓW
228 lat temu Sejm Czteroletni po burzliwej debacie przyjął
przez aklamację ustawę rządową, która przeszła do historii
jako Konstytucja 3 maja. Była drugą na świecie i pierwszą w
Europie ustawą regulującą organizację władz państwowych,
prawa i obowiązki obywateli.
Zaangażowani w niepodległość
30 kwietnia dla uczczenia Naro-
dowego Święta Konstytucji 3 Maja
odbyła się w w Publicznej Szkole
Podstawowej im. Marii Konop-
nickiej w Pieczyskach akademia
przygotowana przez młodzież pod
kierunkiem Grażyny Kęciek. Uro-
czystość zapoczątkowało odśpie-
wanie hymnu państwowego, po
którym uczniowie przypomnieli
okoliczności uchwalenia Konstytu-
cji 3 Maja oraz ważne wydarzenia
z historii naszego kraju. Aby pod-
kreślić rangę apelu, młodzież recy-
towała wiersze wybitnych polskich
twórców zaangażowanych w odzy-
skanie niepodległości, głoszących
idee patriotyczne. Całość dopełniły
pieśni śpiewane przez społeczność
szkolną. Na zakończenie dyrektor
Urszula Wasilewska podkreśliła,
że była to piękna lekcja, podczas
której mogliśmy pogłębić zna-
jomość historii naszego narodu,
który przez wieki musiał walczyć
o suwerenność.
Powaga treści, piękna muzyka i
śpiew oraz współgrająca z tym de-
koracja sprawiły, że zarówno młod-
si, jak i starsi uczniowie z uwagą
obejrzeli występ.
UG Chynów
27 kwietnia na terenie Koła Ło-
wieckiego OGAR (gmina Chynów)
z okazji Międzynarodowego Dnia
Ziemi odbyła się akcja sprzątania
świata, w której udział wzięli zawod-
nicy GKS Chynów oraz myśliwi.
Wspólnie zostało zebranych kilka-
naście worków śmieci zalegających
w lesie. Celem akcji było budowa-
nie świadomości ekologicznej oraz
inicjowanie działań na rzecz ochro-
ny środowiska.
UG Chynów
Sportowo-myśliwskie sprzątanie
Składniki:
2 szt ciasta francuskiego
1 żółtko jaja
1 białko jaja
barwnik spożywczy pomarańczowy
(można użyć naturalnych barwników,
żółtko jaja wymieszane z papryką czer-
woną w proszku lub kurkumą)
Składniki nadzienia:
500 g wątróbki drobiowej
200 ml mleka do namoczenia wątróbki
1 cebula
150 ml śmietany 30%
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
1/2 małej pietruszki
plaster selera
sól,pieprz, 2 łyżki masła
jajko, tymianek, majeranek
Wątróbkę oczyścić, umyć i zalać mlekiem. Odstawić na 2 godziny. Wy-
łożyć na sito i odsączyć z mleka. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
maśle, dodać marchewkę, pietruszkę, selera starte na grubej tarce, prze-
ciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, chwilkę razem
poddusić. Warzywa przesunąć na bok patelni, dodać wątróbkę i pod-
smażyć z każdej strony, ale nie za mocno. Wątróbka ma zostać różowa
w środku. Zalać wszystko śmietaną, kilka minut poddusić. Przestudzić.
Wątróbkę wraz z warzywami zmielić w maszynce do mięsa 2-3 razy. Do-
dać jajko, doprawić tymiankiem, majerankiem, ewentualnie solą i pie-
przem. Odstawić do lodówki.
Z ciasta francuskiego robimy rożki. Wstawiamy do nagrzanego piekarni-
ka i pieczemy 180-200 stopni ok. 20 minut. Jak wystygną nadziewamy
farszem i dekorujemy natką pietruszki.
Wybuchowy poranek
Poleca Cukiernia
A.Klepacz w Grójcu
Al. Niepodległości 16A